Cultuurhistorische Grebbeliniefietstocht rond Leusden

 

 

De Grebbelinie is een oude waterlinie die in de Tweede Wereldoorlog onder de naam Valleistelling dienst deed als onderdeel van de hoofdverdediging tegen de vijandelijke inval van de Duitsers. Deze linie liep dwars door Leusden en hield meer in dan alleen de Grebbeliniedijk.

 

Inundaties (onder water gelopen land), voorposten, de hoofdweerstandstrook, de stoplijn en de artillerie (kanonnen) maakten deel uit van de linie.

De gids neemt u mee door het Grebbeliniegebied in Leusden en vertelt u tevens over de evacuaties die in dit gebied plaatsvonden op 10 en 11 mei 1940.

 

 

 

Naar informatie en boekingen
 

      Download folder (PDF)

Het  arrangement bestaat uit een fietstocht gecombineerd  met wandelen. De gids start met u bij Kaasboerderij De Kopermolen.

 

Zij vertelt u over de bekenliggingen en de werking van een waterlinie. Dan gaat het via een voormalig inundatiegebied naar de voorposten Stoutenburg. Vervolgens naar de verzamelplaats van de evacués, en wordt de route die de evacués gelopen hebben nu per fiets afgelegd.

Er wordt een stukje van de authentieke oude dijk belopen die nog dienst gedaan heeft om het leger van Napoleon tegen te houden. Langs het Valleikanaal gaat het per fiets naar de Asschatterkeerkade. Hier waren de voorposten Asschat gelegerd. De keerkade die het inundatiewater van ‘De Asschatterkom’ tegen hield, wordt met een wandeling bezocht. Per fiets gaat het dan verder langs de Grebbeliniedijk waar sporen te zien zijn van 1940 en van 1945. Via de stoplijn waar ook artillerie stond opgesteld en het voormalige inundatiegebied van ‘De Voetpadkom’ (nu natuurgebied De Schammer)  wordt weer teruggefietst naar kaasboerderij De Kopermolen waar koffie of thee met appeltaart geserveerd wordt.

Dit zit bij de prijs van het arrangement inbegrepen. De winkel van de kaasboerderij nodigt uit voor het doen van (weekend)aankopen.

 Wandelschoenen zijn aan te raden.